Pages

Wednesday, January 20, 2010

JumaatJumaat… Engkaulah penghulu segala hari, di dalam engkaulah Allah melimpah dan menaburkan segala kurniaannya, hari dimana nabi Adam a.s. di cipta, hari dimana segala doa dan permohonan dikabulkan, engkaulah hari yang dijanjikan Allah dimana peristiwa kiamat akan berlaku, dan Allah akan mengizinkan ahli-ahli syurga untuk mengunjungi syurga mereka. Jumaat… para Malaikat menamai engkau sebagai hari penambahan dek kerana keterlaluan banyaknya pintu rahmat yang dibuka pada hari ini, hari Jumaat.

Hari ini hari Jumaat. Ada sedikit cerita mengenainya ;

Setibanya Rasulullah s.a.w dan rombongan sahabat di Madinah. Rasulullah s.a.w tinggal di satu tempat yang bernama Quba. Rasulullah s.a.w menetap di Quba selama empat hari. Di Quba, Rasulullah s.a.w telah mendirikan sebuah masjid yang dinamai Masjid Quba. Rasululullah s.a.w keluar dari Quba pada hari Jumaat, dan apabila masuknya waktu Zohor, Rasulullah s.a.w mengerjakan solat Jumaat bersama dengan rombongan sahabat di masjid keluarga Banu Salim Bin Auf. Solat Jumaat itu adalah solat Jumaat yang pertama kali dilakukan di Madinah.

Hari ini hari Jumaat. Ada sedikit cerita ironi mengenainya ;

Hadiah Jumaat ini di calari dengan keingkaran hamba Tuhan yang lebih senang betah di restoran atau “Shopping Mall” daripada rumah Tuhan mereka. Merekalah lelaki-lelaki belia yang gagah dan kuat berjasa pada negara. Ada yang masih berjual dan berbelian, ada yang redakan desakan minda dengan jalan-jalan, ada yang tenangkan hati yang gundah dengan lepak-lepak sambil cuci mata. Yang bercinta ‘berdating’ dan yang resah pula berjuang di arkid-arkid permainan video. Al-Jumu’ah ayat 9, tak ketemukah kita ?

Hari ini hari Jumaat, Ada bermacam cerita mengenainya.


Sumber: http://harithalmulk.blogspot.com/2007/05/jumaat.html

No comments:

Post a Comment

My Blog List

Followers

Follow Us on Facebook

From Where?

widgeo

Star


c

Visitors Map

Visitors Map