Pages

Sunday, May 24, 2009

Why Pig Fat is not mentioned but code(s) are printed?? (LAYS Chips Pig Fat)So, I request all MUSLIMS or non pork eaters to check the ingredients of the ITEMS of daily use and match it with the following list of E-CODES. If any of the ingredients listed below is found, try to avoid it, as it has got PIG FAT;

E100, E110, E120, E 140, E141, E153, E210, E213, E214, E216, E234,
E252,E270, E280, E325, E326, E327, E334, E335, E336, E337, E422,
E430, E431, E432, E433, E434, E435, E436, E440, E470, E471, E472,
E473, E474, E475,E476, E477, E478, E481, E482, E483, E491, E492,
E493, E494, E495, E542,E570, E572, E631, E635, E904.

Courtesy
Dr. M. Amjad Khan
Medical Research Institute
United States

Dr M Liaqat (PhD Food Biochemistry)
MA CONSULTING
UK

Read More

Selsema Babi,Virus atau Senjata Biologi?
Satu laporan daripada http://www.fredericknewspost.com telah membuat satu kenyataan mengenai Selsema Babi atau dikenali sebagai (H1N1) A adalah ‘wabak’ yang dibuat-buat atau lebih tepat lagi dikatakan sebagai salah satu senjata biologi pihak musuh yang ‘terkantoi’ lalu mengakibatkan bencana kepada seluruh dunia.Dahulu Amerika pernah diuar-uarkan telah mencipta senjata biologi seperti lalat yang dilengkapi dengan sistem kamera dan bom,namun usaha tersebut sehingga kini belum membuahkan hasil.Jika dahulu kita digemparkan dengan wabak Antrax,J.E,Selsema Burung dan sebagainya.Kini dunia dikejutkan (dan ada yang buat-buat terkejut) pula dengan (H1N1) A atau nama asalnya Selsema Babi (Swine Flu)Berikutan dengan kes (H1N1) A,seluruh dunia mengambil sikap dan langkan berjaga-jaga termasuk Malaysia.Berikut adalah laporan tersebut yang telah diterjemahkan kedalam bahasa Melayu:


Paul Joseph Watson, seorang penganalisis di dalam artikelnya di laman web Prison Planet membahas mengenai selsema babi di dunia. Watson menulis, "Bukti-bukti menunjukkan bahwa selsema babi adalah sejenis senjata biologi." Sekalipun terlalu ringkas untuk menyebut ini sebagai hasil muktamad kajian, namun kes ini dilihat telah mendapat respon yang cepat daripada Organisasi Kesihatan Dunia (WHO) dan pemerintah Amerika yang menolak dakwaan ini patut di kaji semula.

Read MoreNote:

What is swine flu (influenza A H1N1)?

Swine influenza is a disease in pigs. The virus currently transmitting directly among people is now generally referred to as swine flu although the origin of the disease is still under investigation. There is no evidence of this strain of the disease circulating in pigs in the UK.
Read More

Thursday, May 21, 2009

Hikmah 'Ayat Seribu Dinar'


AYAT SERIBU DINAR

وَيَرۡزُقۡهُ مِنۡ حَيۡثُ لَا يَحۡتَسِبُ‌ۚ وَمَن يَتَوَكَّلۡ عَلَى ٱللَّهِ فَهُوَ حَسۡبُهُ ۥۤ‌ۚ إِنَّ ٱللَّهَ بَـٰلِغُ أَمۡرِهِۦ‌ۚ قَدۡ جَعَلَ ٱللَّهُ لِكُلِّ شَىۡءٍ۬ قَدۡرً۬ا وَمَن يَتَّقِ ٱللَّهَ يَجۡعَل لَّهُ ۥ مَخۡرَجً۬ا


Maksudnya:"..Dan sesiapa yang bertakwa kepada Allah (dengan mengerjakan suruhanNya dan meninggalkan laranganNya), nescaya Allah akan mengadakan baginya jalan keluar (dari segala perkara yang menyusahkannya), (2) Serta memberinya rezeki dari jalan yang tidak terlintas di hatinya dan (Ingatlah), sesiapa berserah diri bulat-bulat kepada Allah, maka Allah cukuplah baginya (untuk menolong dan menyelamatkannya). Sesungguhnya Allah tetap melakukan segala perkara yang dikehendakiNya. Allah telahpun menentukan kadar dan masa bagi berlakunya tiap-tiap sesuatu." (Surah At-Talaq 65:2-3)

Ini ayat seribu dinar namanya, ayat ini diamal oleh seorang hamba yang mendapat hikmat ini dari Nabi Allah Khidhir ketika belayar di laut dengan berkata berkat amal ayat ini hamba itu mendapat kemuliaan dan menjadi raja.

Ayat ini mengandungi seribu faedah jikalau di amalkan tiap-tiap kali lepas sembahyang sebanyak tiga kali, insya’Allah akan beroleh seribu faedah, barang siapa yang beramal ayat ini Allah Subhanahu Wa Ta'ala akan mengadakan baginya jalan keluar dari segala kesulitan, Allah Subhanahu Wa Ta’ala akan memberi rezeki yang banyak dengan tidak di sangka-sangka dan Allah Subhanahu Wa Ta’ala menyampaikan segala hajatnya, dengan beramal bersungguh-sungguh dan yakin kepada Allah, terlindung segala daripada bala di darat dan di laut.


Read More

Wednesday, May 20, 2009

Ikan Keli Kena Sijil Halal

Oleh SAIFUL AFFENDY SAPRAN
saiful.sapran@kosmo.com.my


PETALING JAYA - 20 Mei 2009

Pengusaha ternakan ikan keli di negara ini perlu mempunyai sijil halal yang sah kerana mereka juga bertindak sebagai pembekal yang memasarkan produk itu kepada pihak lain seperti peruncit.

Ketua Pegawai Eksekutif Perbadanan Pembangunan Industri Halal (HDC), Datuk Seri Jamil Bidin berkata, walaupun permohonan sijil halal di kalangan penternak ikan tidak diwajibkan namun sebagai pembekal, mereka seharusnya bertanggungjawab mendapatkan sijil berkenaan.Read More

Nota Kaki:

Ikan ternakan kolam yang lain tak perlu sijil halahkah?Bacaaan Lain Yang Berkaitan:

1. Baja Organik Berasaskan Najis Babi Pula didedahkan Read More

2. BAJA TAHI BABI CABAR MARUAH UMAT ISLAM Read More

3. KECOH SOSEJ USUS DAN BAJA TAHI BABI Read More

Ternak Ikan Keli Untuk ‘Membersihkan’ Air Kumbahan Dari Ladang Babi

IPOH - 18 Mei 2009Sanggupkah anda menjamah hidangan ikan keli yang membesar dengan zat air kumbahan dari ladang babi?

Jika tidak, anda harus memastikan ikan keli yang dimakan selepas ini bukan diternak di salah satu daripada 10 kolam ternakan itu yang diusahakan bersebelahan sebuah ladang ternakan babi di negeri ini.


.......... Menurut seorang lelaki yang mendakwa pemilik ladang babi tersebut, ikan-ikan keli yang diternak di kawasan seluas empat hektar itu bukan untuk pasaran tempatan sebaliknya untuk dijual di luar Perak.

"Kita tidak jual sini, semua luar Perak. Sini susah, orang dekat sini sudah bising pasal ladang (babi)," katanya yang enggan dikenali.

Dia enggan menjelaskan di mana ikan keli terbabit dipasarkan tetapi mengakui benih-benih ikan itu diperoleh daripada seorang pemborong di sini.

"Kenapa banyak tanya, saya kata kita tidak jual kepada orang sini (tempatan), awak kalau mahu, beli di tempat lainlah,'' katanya sebelum meminta kami beredar.Baca www.kosmo.com.my/

Tuesday, May 19, 2009

Sunday, May 17, 2009

Celebrating The Birthday of Fatimah Az Zahrah a.s. - On 15th Jun 2009

Fatimah az-Zahra
(Peace be Upon her)
Name:Fatimah.
Title: az- Zahra'.
Agnomen: Ummu 'l-A'immah.
Father's name: Muhammad ibn `Abdillah.
Mother's name: khadijah bint khuwaylid.
Birth: Born in Mecca of Friday, 20th jumada ` th-thaaniyah in the fifth year after the declaration of the prophet - hood (615 AD).
Death: Died at the age of 18 in Medina on 14th Jumada ' l-ula 11 AH ( 632 AD); buried in the graveyard called Jannatul-Baqi in Medina.

HADRAT FATIMAH, was the only daughter of the Holy Prophet and Hadrat khadijah. the circumstances of her birth are described by Hadrat khadijah as follows: At the time of the birth of Hadrat Fatimah, I sent for my neighboring qurayshite women to assist me. They flatly refused, saying that I had betrayed them by supporting Muhammad. I was perturbed for a while, when , to my great surprise, I sighted four strange tall women with halos around them , approaching me.

Finding me dismayed, one of them addressed me thus, " O Khadijah! I am Sarah, the mother of Ishaq, and the other three are, Mary the mother of Christ, Asiyah the daughter of Muzahim, and Umm kulthum, the sister of Moses. We have all been commanded by God to put our nursing knowledge at your disposal." saying this, all of them sat around me and rendered the services of midwifery till my daughter Fatimah was born.

The motherly blessings and affection received by Hadrat Fatimah were only for five years, after which Hadrat Khadijah left for her heavenly home . Hereafter the Holy Prophet brought her up.
Read More
* * *

Muslim All Over The World

Tuesday, May 12, 2009

Syurga di BawahTelapak Kaki Ibu

Written by Abu Ashbal
Friday, 28 March 2008

Sayyidah Fathimah a.s. bersabda: “Bersungkemlah terhadap kaki ibu, sesungguhnya surga berada di bawah telapak kakinya”. ”.


Read More

Saturday, May 09, 2009

Ibu Hebat

Cabutan Dari Lama Web YAB PM of Malaysia


Penghormatan Untuk Para Ibu
Saturday, 09 May 2009Hari Ibu menjadi hari kita memberikan penghormatan kepada kaum hawa yang teristimewa. Hari kita mengenang kembali siapa diri kita, kejayaan yang kita capai dan lahirnya kita di dunia, semuanya kerana mereka telah melahirkan kita. Hari Ibu menjadi hari kita mensyukuri diri kita berterusan dibimbing, sama ada mereka masih ada mahu pun telah pergi

Saya masih ingat akan bimbingan dan kehadiran sokongan ibu tersayang semasa membesar sebagai anak sulong kepada lima beradik. Mungkin pada waktu itu saya terlalu kecil untuk memahami sepenuhnya tanggungjawab yang dipikul ibu sebagai isteri seorang Perdana Menteri. Walaupun pada usia ini, saya masih tidak memahami sepenuhnya kasih sayang dan kesabaran ibu yang sentiasa menyokong anak-anaknya yang kini mereka sendiri adalah tokoh masyarakat dan sentiasa pula menjadi perhatian umum. Saya mengagumi dan terasa kecil oleh ketinggian peradaban dan sikap tenangnya, kemurahan dan kebaikan hati beliau, kebijaksanaan serta gerak hati ibu selama ini. Ibulah yang telah membolehkan setiap daripada kami memenuhi potensi diri; memenuhi janji cita-cita kami dan menyelusuri laluan yang telah ditentukan sebagai takdir kami. Saya ingin meluahkan kepada ibu, Tun Rahah Mohd Noah, kasih sayang dan penghargaan saya yang abadi. Saya tidak mungkin berada di sini hari ini jika tidak kerana sokongan dan kasih sayang ibu yang tidak pernah pudar.


Kita sewajarnya mengiktiraf peri pentingnya asal usul kita, dan peranan yang dimainkan oleh komitmen dan kesetiaan di dalam kehidupan kita. Malaysia telah melahirkan generasi yang menyokong dan peluang untuk menjadi berdikari dan berjaya. Sedang kita bersama-sama berusaha untuk membina 1Malaysia dengan memenuhi potensi negara, kita sebenarnya membalas semangat memberi dan kemurahan hati tersebut.

Maka pada hari ini, saya menyanjungi mereka yang telah memberikan kita bimbingan dan sokongan, kasih sayang dan hala tuju. Saya ingin mendedikasikan hari ini kepada para ibu setiap keluarga di Malaysia. Tiada sesuatu pun yang boleh dibandingkan dengan kesucian kasih sayang seorang ibu.

Selamat Menyambut Hari Ibu.


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

SELAMAT MENYAMBUT HARI IBU

Tidak ramai orang yang tahu tentang Fatimah, model ibu yang juga melawan. Fatimah melawan siapa? Apakah perlawanan luar biasa dan tekanan yang harus dihadapinya. Apa perlawanan Fatimah yang mendapat tempat di syurga. Apa kekuatannya setanding Khadijah ibunya, Maryam dan Asiah?


Tentu, Fatimah tidak terpilih sebagai ibu yang hebat semata-mata kerana dia anakanda kesayangan Rasullah saw. Tentu, Fatimah turut terpilih kerana kualiti yang sama dengan Maryam, Asiah dan Khadijah: iaitu melawan.

Tidak ramai yang tahu Fatimah melawan apa atau siapa? Begitu sekali sejarawan menutup cerita, begitu pendek dan begitu sedikit perenggan mengenainya. Begitu bersungguh ulama dan pendakwah menutup dan menyorokkan perlawanan Fatimah. Begitu ramai orang akan memesongkan. Sehingga anda (kita) semua tidak mengenal Fatimah dan apa kualitinya sebagai seorang wanita dan ibu. Ustaz-ustaz hanya sanggup dan berani mengatakan Fatimah anak kesayangan Rasulullah saw. Setakat itu sahaja. Read More From Faisal Tehrani: Ibu Hebat


......Fatimah menanggung beratnya walaupun sudah tiada. Anak-anaknya dibunuh oleh umat ayahandanya. Cucu-cicitnya dideritai oleh musuh keluarganya secara tidak terfikirkan. Anda mahu bersama Fatimah dan ayahnya bila dibangkitkan kelak; atau mahu bersama penganiaya ibu mulia ini?

.... millions of people who love the final messenger’s family celebrated Farhat Az Zahra.Rabee’ Al Awwal 9–the third month of the Islamic calendar—is the day of Farhat Az Zahra, the festival of Fatima Az Zahra (peace be upon her), the daughter of Prophet Muhammed (peace be upon him and his family).

Read More

Thursday, May 07, 2009

A Brief History On Al-Mahdi a.s.
According to Twelver Shī‘as Muhammad al-Māhdī (الإمام محمد بن الحسن المهدى) also known as Hujjat ibn al-Hasan (15th Sha‘bān 255 AH - unknown date[1] ; approximately July 29, 869 - unknown date) is the final Imām of the Twelve Imams and the Māhdī, the ultimate savior of humankind. Other Shī‘ah schools, along with Sunnīs, do not consider ibn-al-Hasan as the Māhdī. Twelver Shī‘as believe that al-Māhdī was born in 869 and has been hidden by God (referred to as the Occultation) to later emerge with Jesus (Nabi Isa a.s.) in order to fulfill their mission of bringing peace and justice to the world.
Read More

Tuesday, May 05, 2009

Iran Air Flight 655

Iran Air Flight 655, also known as IR655, was a civilian airliner shot down by US missiles on Sunday 3 July 1988, over the Strait of Hormuz, toward the end of the Iran-Iraq War.

The aircraft, an Airbus A300B2 operated by Iran Air as IR655, was flying from Bandar Abbas, Iran, to Dubai, UAE, when it was destroyed by the U.S. Navy's guided missile cruiser USS Vincennes, killing all 290 passengers and crew aboard, including 66 children,1 ranking it the seventh among the deadliest airliner fatalities.2Source: Read More


Monday, May 04, 2009

British Female Judge Converts to Islamby Maggie at Maggie's Notebook

A female District Judge in Britain, Marilyn Mornington, has converted to Islam. She specializes in violence against women and child abuse, and specifically abuse against women in the Muslim community. She involved herself in the lives of Muslims to learn more about it. She says as she began to read the Koran she had no choice in the matter. I believe she is saying it was inevitable that she would convert. She mentions that someone (name is inaudible) "had his eyes on me." If you know who she is talking about, please leave a comment. See the video below.

Mornington is talking to Imam Hamza Yusuf, an American. He teaches at the Zaytuna Institute in California. He was born Mark Hanson in Walla Walla, Washington, and converted to Islam at the age of 17.

One blessing is that we can choose how or if we will worship, and who we will worship. This lady has every right to convert, but I have to wonder, who will do the mediating for her when Islamic violence dogs her every step. What if she changes her mind? No chance of leaving Islam - and especially for a woman.Read More

Thank you to Holger Awakens

The other women converted to Islam...Nicole Queen Converts after seeing Youtube videos on Islam

Saturday, May 02, 2009

Imam Ali (A.S.), the First Compiler of the Holy Qur'anBy: Dr. Sayyid Muhammad Baqir Hujjati
Translated by: Sayyid 'Ali Shahbaz


Inna 'Aliyyan ma'a al-Qur'an wa al-Qur'an ma'a 'Ali, lan-Yatafarraqa hatta yarida 'alayya al-hawz (Indeed, 'Ali is with the Qur'an and the Qur'an is with 'Ali, the two will never separate even when they return to me at the poll [of kawthar in paradise]) - Prophet Muhammad (S.A.W.).(1)

The above hadith found in several authoritative works of almost all denominations of Islam, is not a stray or solitary reference to the relationship between the Holy Qur'an and its prime and perfect compiler as a mushaf (book) in the correct order of revelation, especially when one takes note of the widely-quoted Hadith al-Thaqalayn which the Prophet pronounced on several occasions concerning the legacy that he was leaving behind and the inseparability between the Book of Allah and his Ahl al-Bayt, whose most senior member was his cousin and son-in-law, Imam 'Ali bin Abi Talib (A.S.).

In addition, the Prophet's explicit explanation of certain ayahs of the Holy Book, such as "... say: sufficient is Allah as witness between me and you and he with whom is the knowledge of the Book" (13:43). that the witness other than God referred here, is Imam 'Ali (A.S.),(2) is further proof of the fact that it was but natural for the Qur'an to be collected between two covers by the person who for twenty-three years had been the sole human witness to the revelation of the Divine Message to the Seal of Messengers (S.A.W.).
Read More

Belajar Bahsa Arab Melalui Nasyed

Ya Man YaraMy MotherPembahagian Kata dalam bahasa Arab

Istilah “kalimat” dalam bahasa Arab sama dengan “kata” dalam bahasa Indonesia. Jenis kata itu ada tiga bagian, yaitu:

1. Isim [اسم], artinya nama atau kata benda atau nomina.

Isim ialah kata yang menunjukkan makna pada dirinya dan tidak berkaitan dengan waktu. Karena pembagian kata hanya terdiri dari tiga macam, maka selain berupa kata benda, isim juga bisa berupa kata sifat, kata keterangan waktu, kata keterangan tempat, dan lain-lain.

2. Fi`il [فعل], artinya kata kerja atau verba.Read More

Tips dan Trik Menghafal al-Quran


Ada beberapa fase dalam menghafal al-Quran ini. Gampangnya kita ambil tiga fase saja;
1. Fase pra hafalan (taaruf)
2. Fase hafalan (tahfidz)
3. Fase menjaga hafalan (murojaah)

A. Fase Pra Hafalan

Hal pertama dalam fase pra hafalan, ada baiknya kita mengenal dulu dengan kitab suci yang akan kita hafal ini. Beberapa sifatnya antara lain:

1. Mudah dihafal. Allah sendiri berfirman dan diulang-ulang dalam surat al-Qomar, “Walaqad yassarna al-Qurana lidz-dzikri fahal min muddakir… (QS. Al-Qomar: 17)”. Selain dikuatkan dengan firman Allah, secara bahasa sendiri al-Quran sangat mudah dihafalkan. Terlebih di dalamnya, banyak ayat-ayat yang mirip, sehingga kita tidak perlu menguras otak lebih karena ada beberapa kalimat atau ayat yang sudah pernah kita hafalkan dulu.

2. Mudah pula terlupa. Dalam hal ini penulis sendiri kurang tau apakah riwayat ini adalah hadits atau apa, akan tetapi dulu Kyai penulis pernah bilang bahwa, “Menghafal Quran itu seperti mengikat unta. Bila longgar sedikit saja ikatannya, maka akan sangat mudah lepas.”
3. Al-Quran adalah kitab suci kita, barangsiapa dapat menghafalkannya maka akan mendapat banyak fadhilah, seperti: variasi bacaan dalam sholat, mengisi waktu luang ketika menuggu bus, di dalam bus dll.

4. Dengan menghafalkannya, terlebih bila memahami maknanya bisa membuat hati kita terbuka, menemukan kebenaran din ini, menemukan mukjizat-mukjizat di dalam al-Quran dsb. Intinya, insya Allah bisa menambah iman kita dan takwa kita..
Read More


My Blog List

Followers

Follow Us on Facebook

From Where?

widgeo

Star


c

Visitors Map

Visitors Map